15 Ιαν 2019

Φυτοθεραπεία.

       Η φύση έχει την λύση, εσείς – την επιλογή!
    Στην αρχαία για τους ανθρώπους  τα φάρμακα ήταν αυτές ουσίες στα προϊόντα που χρησιμοποίησαν  για  φάει. Πληροφορίες σχετικά με τη θεραπευτικές επιδράσεις των θρεπτικών ουσιών έχουν σωθεί σήμερα στην  ανατολική ιατρική (στην Κίνα, στην Ινδία, του Θιβέτ). Για αιώνες, οι θεραπευτές όλων των λαών στις όλες τους ηπείρους έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μέρη φυτών και δέντρων για τους θεραπευτικούς σκοπούς . Τα φυτά έχουν μια πολύ πολύπλοκη σύνθεση πολλαπλών συστατικών της φυσικής προέλευσης για των θεραπευτικών και προστατευτικών δράσεων. Οι συνδυασμοί των βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και άλλων διάφορων ουσιών οργανικές προελεύσεις δημιουργούν  τα δυναμικά θεραπευτικά σκευάσματα. 
Ιππαφαές

δυόσμος (Menta viridis

  










Θα αναφέρω μερικά γνωστά βότανα στην ελληνική αγορά. 
       Ιππαφαές  (Hippophaes rhamnoides)περιέχει πάνω από 180 διάφορες ουσίες: όλα τα μέταλλα, τα αμινοξέα, λιπαρά οξέα ( Ω3,Ω6,Ω7,Ω9), τις βιταμίνες Α ,Β και Ε, έχει 30% πρωτεΐνες. Περιέχει στα 30 φορές περισσότερα βιταμίνης  C  από του ακτινίδιου και πορτοκαλιού. Είναι ένα από πιο ισχυρό θεραπευτικό φυτό και θεωρείτε υπερτροφία. Θεραπευτικές  ιδιότητες ισχύουν από πλούσια σύνθεση του. Λόγου της υψηλής περιεκτικότητας στις βιταμίνες Α και Ε βοηθά στην διατήρηση τις υγείες των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος. Μοναδικό συνδυασμό των αντιοξειδωτικών συστατικών δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου και της γήρανσης, στα καρδιακά προβλήματα, ρυθμίσεις τη χοληστερίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό  και νευρικό συστήματα. Ιππαφαές είναι  το καλύτερος σύμμαχος κατά τις παχυσαρκίας, γιατί προσφέρει στον οργανισμό θρεπτικά λιπαρά συστατικά  χωρίς πυρίτες θερμίδες και βοηθά  στο κάψιμο του λίπους.

     Το αρωματικό φυτό ο δυόσμος (Menta viridis) συνήθως χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα. Άλλα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες: είναι αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, στυπτικό και ιδανικό για τους δερματικές και ρευματικές παθήσεις, μειώνει τη χοληστερίνη.
Σκόρδο
ρίγανη


Το τρίτο παραδείγματα είναι το γλυκό λαχανικό- το σκόρδο (Allium sativum). Εδώ και 5000 χρόνια γνωστό σαν αντιβιοτικό, βακτηριοκτόνα, εφιδρωτικό, και αποχρεμπτικό βότανο. Βοηθά στο κρυολόγημα, στο βήχα και γρίπη. Διατηρεί το αίμα αραιωμένα με αποτελέσματα να ωφέλει στο κυκλοφοριακό και ρίχνει την πίεση του αίματος.
    Το πάνγνωστό για τις ελληνίδες βότανο Greek oregano -τη ρίγανη. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στα φαγητά έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι αρχαίοι έλληνες χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι σε κολικούς και εξωτερικά στα πρηξίματα. Το βότανο έχει σε 12 φορές περισσότερες την αντιοξειδωτικές δράσης από του πορτοκαλιού, σε 30 φορές από τις πατάτες και 42 από του μήλου. Είναι αντιδιαρροική, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα.
      Θα αναλύσουμε τον τρόποι χρήσεις των βότανων. Παραδείγματα: από καρπούς και  τα φύλλα του Ιππαφαιού  παρασκευάζουμε  !έγχυμα: 5 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο του νερού. Πίνουμε έως 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Στις συνταγές  των άλλων βότανων γράφουν: ετοιμάζουμε !αφέψημα από 10-15 γρ. σε 1 λίτρο του νερού και πίνουμε…. 1-2 φλιτζάνια του καφέ.
   Ερωτήσεις που τίθουνται; πως θα ζυγίσουμε τα 10-15 γρ. ή 30-50γρ;Πως γεμάτα πρέπει θα έχουμε τα κουτάλια; Τι μέγεθος των φλιτζανιών θα χρησιμοποιούμε; Γνωρίζουμε τις προελεύσεις  των φυτών, τον τρόπου αποθηκεύσεις τους; Που θα βρούμε τα κατάλληλα βότανα;

2 σχόλια:

  1. Πως θα ετοιμάζουμε έγχυμα και αφέψημα; Τι διαφορά μεταξύ τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ξέρουμε σήμερα για τα φυτά που μεγαλώνει γύρο από μας; Για αιώνες, οι θεραπευτές όλων των λαών στις όλες τους ηπείρους έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μέρη φυτών και δέντρων για τους θεραπευτικούς σκοπούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή